Cibona 
75
Cedevita
78
Cedevita  FMP
1. kolo, ABA
Zadar  Cedevita
2. kolo, ABA.
Vijesti
Reakcija KK Cedevita na odluku Upravnog odbora HKS-a
30 06 2016 06:32:00
6448 views
0 comments

Moramo priznati da nas je zatekla odluka s današnjeg Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza o pokretanju postupka za isključenje KK Cedevita iz sustava Hrvatskog košarkaškog saveza "prema odlukama FIBA-e", zbog naše prijave u Eurokup za sezonu 2016/2017 pod ingerencijom ECA (bivši ULEB).

Podsjećamo, KK Cedevita je svoj nastup u Eurokupu ostvarila rezultatom u ABA ligi (3. mjesto, polufinale doigravanja), natjecanju koje je FIBA, kao i HKS, dopustila na početku prošle sezone i pod čijom je ingerencijom ABA liga i novooformljena prošlog ljeta. KK Cedevita do danas iz HKS-a nije primio niti jedan dokument koji bi problematizirao našu vrlo transparentnu poziciju – da želimo biti klub koji će se natjecati s najboljim klubovima Europe, da želimo dugoročno igrati Euroligu, što je uvjetovano nastupom u izuzetno kvalitetnom Eurokupu, natjecanju pod okriljem ECA (Euroleague Commercial Assets).

Važno je u ovoj situaciji ponovno istaknuti da odnosi ECA-e i FIBA-e još čekaju sudski epilog i konačno rješenje, te se očekuje odluka Europske komisije o tome ima li FIBA pravo svojim članicama, odnosno klubovima, prijetiti bilo kakvim sankcijama u slučaju njihovog izbora nastupa u natjecanjima koja oni žele. KK Cedevita, kao trostruki uzastopni i aktualni prvak Hrvatske, ne zaslužuje da se preko nje prelamaju koplja odnosa ECA-e i FIBA-e, a najmanje da o možebitnom isključenju iz nacionalnog košarkaškog saveza doznaje sa web stranica ili od novinara. Smatramo da je HKS, čak i ako je od FIBA-e prisiljen na neku reakciju,  mogao i trebao adekvatnije reagirati, bilo opomenom opomenom ili molbom za preispitivanje naših odluka, no svakako ne bezuvjetnim postupkom isključenja. Ovakva bezrezervna reakcija nacionalnog saveza KK Cedevitu dovodi i nezasluženu poziciju neželjenog djeteta HKS-a kojeg se savez želi riješiti. No, ono što je važnije od takta jest činjenica da se posljednja odluka HKS-a protivi hrvatskim zakonskim propisima, zbog čega će klub zatražiti pravnu satisfakciju te zaštitu pred Arbitražom Hrvatskog olimpijskog odbora.

Izjave direktora Cedevite Davora Užbinca

U vezi cijele situacije razgovarali smo i s direktorom Košarkaškog kluba Cedevita Davorom Užbincem: "Vrlo smo iznenađeni. Nismo ovo očekivali. Mislili smo da su se u zadnje vrijeme odnosi između FIBA-e i Eurolige nekako primirili i da će Olimpijske kvalifikacije proći u miru. Nismo očekivali da će Hrvatski košarkaški savez danas nakon dobivanja pisma od FIBA-e odmah poduzeti korake u smislu toga da predlaže suspenziju našeg kluba. Očekivali smo ipak da će nas kontaktirati, na drugi način pokušati malo dobiti na vremenu da se odigraju Olimpijske kvalifikacije i da onda vidimo kako će se rasplesti cjelokupna priča između FIBA-e i Eurolige."

Cedevita i dalje planira igrati u Eurokupu…

"Naše namjere prema igranju Eurokupa su poznate otprije i mi smo se odlučili i igrat ćemo Eurokup. Smatramo to natjecanje izuzetno jakim i kvalitetnim i u tom dijelu nećemo mijenjati odluku. Moram napomenuti, što je u ovom slučaju izuzetno važno, da je naša odluka i pristupanje natjecanju u Eurokupu shodno svim propozicijama natjecanja koja smo igrali, kako ABA lige, tako i Hrvatskog košarkaškog saveza.  Posebno moram naglasiti i da je prošle godine osnovana ABA liga upravo po naputku FIBA-e, a preko njih i HKS-a i svih ostalih nacionalnih saveza, i sve propozicije natjecanja su napravljene prema uputama FIBA-e. Zato je veliko iznenađenje da FIBA radi pritisak na nas i ostale klubove i na odabir natjecanja u kojem ćemo se natjecati sljedeće sezone, što smatramo neprimjerenim i sasvim ne u redu."

Užbinec je dao svoje viđenje cijelog problema: "Ja i dalje smatram da je glavni problem sukob između Eurolige, tj. ECA-e koja upravlja Euroligom i Eurokupom, i FIBA-e. Tu se vodi borba za prevlast u europskoj košarci. Euroliga i Eurokup sada zajedno imaju 40 klubova, koji su praktički svi vodeći klubovi europskog natjecanja. FIBA ima ono što je imala i prošle godine, trećerazredno natjecanje, koje je prošle godine bilo na jednom zadovoljavajućem nivou za taj rang natjecanja. Treba se riješit taj sukob i Euroliga i FIBA moraju naći rješenje kako će se u budućnosti europska košarka organizirati i igrati. Samim time i naši savezi, a i mi kao klubovi ćemo puno lakše plivati i izbjegavati ovakve situacije koja bi sad mogla dočekati naš klub."

Cedevita će sigurno poduzeti sve moguće pravne korake.

"Moramo prvo vidjeti što će HKS poduzeti. Mi zasad nismo dobili ništa pismeno, tj. nikakav službeni dokument na tu temu. Nakon toga ćemo vidjeti koje pravne korake ćemo poduzeti i što će ustvari HKS poduzeti. Ovo je za nas iznenađenje i morat ćemo dobro proučiti sve pravilnike i propise i prema tome ćemo se ravnati, no u svakom slučaju poduzet ćemo sva moguća pravna sredstva kako bi izbjegli izbacivanje našeg kluba iz HKS-a."

iz Europe dolaze informacije da su i neki drugi savezi postupili slično sa sudionicima Eurokupa.

"Po informacijama, Slovenija, Izrael i Grčka su iste stvari poduzeli. Međutim, sad je jedna mrtva sezona. Vidjet ćemo što će biti u devetom mjesecu. Na neki način možda neki savezi kupuju vrijeme i poziciju unutar FIBA-e i ja sam siguran da će se sve rasplesti do početka sezone", istaknuo je Užbinec.

KK Cedevita

Audio izjava download: Davor Užbinec, direktor KK Cedevita

https://soundcloud.com/kkcedevita/direktor-kk-cedevita-davor-uzbinec-o-odluci-hks-a

Tags:
Categories:IzdvojenaNovosti
Galerija slika
Youtube video-zapisi
Nema video zapisa.
Pratite nas na YouTube kanaluPratite nas na Twitteru
              Važno
        Kontakti
  Newsletter        Pratite nas!
 

Lokacija

Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte novosti iz kluba!

FacebookTwitter

YouTube Instagram